Az OTTHONOK és KERTEK magazinban megjelent anyagok

OTTHONOK és KERTEK lapszámaiban megjelent írásaim:
Rejtőzködő szépség (Kívül tégla, belül fehér… Mi az?)
2013 augusztus/szeptember

A teljes írás itt olvasható:
lakberendezok.hu/otthon-teremtes/lakberendezesi-otletek/lakasbemutatok/kivul-tegla-belul-feher-mi-az-dr-nemeth-gabor-lakberendezo-enterior-tervezo.html

Luxus loft az állomáson
2013 június-július

A teljes írás itt olvasható:
www.lakberendezok.hu/otthon-teremtes/lakberendezesi-otletek/lakasbemutatok/ilyet-meg-nem-lattak-luxus-loft-az-allomason-dr-nemeth-gabor-lakberendezo-enterior-tervezo.html

Tökéletes egység
2013 április-május

A teljes írás itt olvasható:
A magazinban megjelent anyag:
www.otthonokeskertek.hu/cikkek.php?kat=1&hid=2025

Az eredeti, vágatlan verzió:
www.lakberendezok.hu/otthon-teremtes/lakberendezesi-otletek/lakasbemutatok/tkletes-egysg-dr-nmeth-gbor-lakberendez-enterir-tervez.html
2013 októberi szám:
Vág, mint a borotva…
Mark Gillette lakberendezői karrierje 1994-ben indult, s azóta az Egyesült Királyság egyik legelismertebb Interior Designer-e lett – nem véletlenül. Saját otthona tökéletesen bemutatja mindazt, amit Mark a lakberendezésről, a sajátos stílusjegyekről, s a New York-i stílusról gondol.

A tervező lakása Manchester kellős közepén, az Oldham Street-en van, a hol az egykori Burtons Menswear székházból alakítottak ki 19 exkluzív apartmant, egy 2008-as projekt keretében. Alapterülete kb.110 négyzetméter, és két hálószobát, nappalit, étkező/könyvtárat, két fürdőszobát, konyhát, továbbá egy közel 45 négyzetméteres tetőteraszt tartalmaz.
Kezdjük sétánkat mindjárt a nappaliban, amit Mark egy japánosan széthúzható tolóajtóval választotta el az étkezőtől, ami egyben könyvtárként is funkcionál ovális asztalával, zöld székeivel. Az egész tér hűvös eleganciát áraszt. Érdemes megfigyelni, hogy milyen pimaszul – és ismerjük el, nagyon sikeresen – párosította lakberendezőnk a modern kárpitokat a klasszikus bútorokkal, és hogy mennyire nem mindegy, hogy hova ülünk: a hűvös kéket látjuk-e velünk szemben, vagy a meleg óaranyt (persze a kéket itt sem úszhatjuk meg).
Az eredeti parkettát mindenhol megtartották, ám zongora-feketére átfestve. Az óriási, Art Deco ablakok padlótól-mennyezetig érnek, van tehát mit függönyözni. Olyan az egész, mintha valahol Manhattan belvárosi részében lennénk, pedig ez Anglia, méghozzá a kevésbé elegáns része.

A 3,40 x 2,30-as konyha zebránó-borítású bútorai professzionális konyhai berendezéseket rejtenek, és a klasszikus módon, átadóablakkal nyitott az étkező felé. A falon neves festők művei, melyekből a lakás minden helységébe jutott.
Az L-alakú hálószoba tele van finomságokkal. A teljes belmagasságú ablakok a nyugalom – és az elsötétítés – érdekében, szürke színű függönyt kaptak. Mennyezetébe hangszórókat süllyesztettek (ami amúgy az egész lakásra jellemző), és rejtett világítással látták el. A háló egyik zugában egy zebra-mintás fémfotel, mellette az aranyozott bronz konzolon újabb műkincsek. Az ágy körül viszont minden ezüstös, a függönytől a falon függő képig. Semmi nem utal a klasszikus angol stílusra.
Mark Gillette 13-14 éves kora óta gyűjti kincseit, a bolhapiacokkal indult, ám mára eljutott a valódi antik tárgyakig.
„A célom az volt, hogy időtlenséget adjak otthonomnak” – nyilatkozta.
Semmi kétség: sikerült is!

A fő fürdőben eredeti Teak-fa kád, fekete üvegmozaik falburkolat, hófehér Corian mosdó, 3-oldalas tükör – mindegyik önmagában is extrém, ám mi mégis a festményre figyelünk.

2013 decemberi szám:
Mexikói otthon
Nemrég adták át a mexikói PRISMA belsőépítészeti és enteriőr-tervező díjakat. Mi most a 150 m2 feletti kategória nyertesét mutatjuk be:
a „PN 668” elnevezésű épület Lomas de Chapultepec városában, Mexikóban található, és Jurij Zagorin Alazraki (ZD+A Studio) tervei alapján készült.

Az eredeti épületet átépítették, kibővítették, ami lehetőséget adott különleges belsőépítészeti megoldásokra. A koncepció kifejezett része volt a külső tér és a beltér összekapcsolása, amit óriási tolóajtókkal és ablakokkal oldott meg a tervező. Ez szó szerint megnyitotta a falakat, az egyetlen megmaradt falat pedig kiemelték. A nyers (a zsaluzat mintáját megtartott) betonfal és
a konyhát elválasztó (viharvert fával burkolt) pengefal meghatározza a hangulatot. Ami – a textúráknak köszönhetően – teljesen más természetes és mesterséges fényben.
Az alapvetően fehér színĹą enteriőr padlója öntött epoxigyanta. A fehér gipszkarton falakat a beépített falfülkéket burkoló amerikai tölgy szőkés színe töri meg. A kényelmes kanapék egyike fehér vászonnal, a másik strapabíró bőrrel kárpitozott. A kiegészítőbútorok egyszerűek, az adott hangulathoz illők. A fény átjárja a tereket.

Az emeletre vezető lépcsőt szinte lebegővé teszi a mellette futó fény, aminek éteri hangulatát a zongorán álló csillag fénye (és annak tükröződése) csak fokozza. Az epoxi padlóra lépve olyan, mintha tejen, vagy még inkább porcelánon járnánk. A barna fal és lépcsők, a barna zongoraszék és a borjúbőr ugyanakkor nagyon is e-világi. Nagyon elegáns fókuszpont a birodalmi érdemrend formájú, napocska tükör.
Az óriási, egybenyitott terek és ablakok révén megszűnik a „kint” és „bent” közötti különbség. A rózsaszín sarok modern és retró hangulatú egyszerre. Kiváló ellenpontja a kert zöldjének, ahol a fű folytatása a süppedős szőnyeg.
A hálószoba viszont igazi menedékhely, a nyugalom szigete. Az óriási ablakok ide is behozzák a természetet, – ha beengedjük! Ugyanis a zsalugáteres ablakokkal akár teljesen be is sötétíthetjük a szobát. De minek fosztanánk meg magunkat a kerti tó fényvisszaverődésének mennyezeti játékától?

Minden nyitott, az egész házat átjárja a fény, még a fürdőszobából is kilátni a kertre. Annyira modern, de mégis otthonos és marasztaló. A fa nyugalmat, a fehér tisztaságot sugall, a tágas terektől az ember elengedi magát, teleszívja tüdejét, és igazán OTTHON van. Lehet, hogy nem mindenkinek tetszik, ám akkor is egy, a természettel harmóniában élő, ízig-vérig XXI. századi enteriőr. Egy igazi lakberendezési mestermű.
És mindez, Mexikóból… egy távoli országból, aminek lakberendezéséről alig tudunk!
Épp itt volt az idő, hogy bemutatkozhasson.

2014 februári szám

Categories: