10+1 ok arra, hogy miért dolgozzunk lakberendezővel

A lakberendezés könnyűnek látszik, amíg ki nem próbálja az ember magának. Az „áá, egy hétvége alatt kész” projekt több hetesre, sőt hónaposra nyúlik.

A bútorboltból-bútorboltba vándorlás, a reménytelen parkolóhely keresés, lökdösődés és a kiválasztás nehézsége idegőrlő tud lenni. A megvett bútor mégsem fér be, vagy befér ugyan, de nagyon nem illik a többi stílusához – pedig a bútorszalonban olyan jól nézett ki. A szaküzlet nem veszi vissza a kibontott, kicsomagolt bútort, stb., stb. Észre sem vesszük és már nem is állunk szóba a párunkkal, vagy ellenkezőleg, hangos veszekedésbe torkollik a „laza egy-hétvégés” kaland.

Ezek után már könnyű kitalálni, érdemes-e lakberendezőt felfogadni? Ha azonban még mindig hezitálnánk – segítségül – az alábbiakban sorra vettem a legfontosabb érveket, hogy mi az, amivel egy hivatásos lakberendező hozzájárulhat a családi béke megőrzéséhez.

Kattintson a fenti sárgabetűs címre a részletekért! Kezdhetjük? Nos, akkor lássuk csak:

 1. Probléma megoldás
  A lakberendező alapvető munkája az (hiszen ezt tanulta a lakberendező iskolában, és ezt gyakorolja azóta is), hogy a legkülönfélébb dekorációs feladatokat kreatívan megoldja. Amikor már elfogyott a lakásunkban a tárolásra felhasználható hely, amikor átesünk a bútorokon, mert útban vannak, vagy amikor egy szoba unalmas és fel kellene dobni valamivel, itt az idő, hogy egy profi dekoratőr után nézzünk, vagyis lakberendezőt keressünk magunknak. Ő érteni fogja a gondunkat, és ismeri a színek, terek, fény és árnyék, illetve a méretarányok titkait. Nekünk tehát nem kell időt áldoznunk arra, hogy mindezt – energiát és pénzt nem kímélve – megtanuljuk, csak azért, mert már nem férnek el a cuccaink.
 2. Szakértelem
  A lakberendező szakértelme és tapasztalata megelőzhet költséges próbálkozásokat, – jelentős összegeket megtakarítva nekünk. A legtöbb ember élete során egyszer-kétszer költözik vagy más okból kénytelen átrendezni lakását, rendelőjét. Az könnyen belátható, hogy ezért nem érdemes tervezői szakértemre szert tenni. Nem így a képzett lakberendező, akinek munkája az újabb és újabb téralkotási kihívások megválaszolása. Ő az, aki több stílusban is otthonosan mozog. Ő az, aki meghallgatva és megértve kívánságainkat, igényeinket a MI életstílusunkhoz szabja lakásunkat. Velünk együtt olyat alkot, ami csak ránk jellemző, ami összetéveszthetetlenül MI vagyunk.
 3. Szakmai berkek ismerete
  A lakberendezőnek több az ismerőse a bútorgyártó, dekorációs és építőipari cégek között, mint az egyszerű embernek. Ő az, aki segíthet eligazodni az otthonteremtés dzsungelében. Gondolta-e, hogy például csak függönyanyagból és egyéb árnyékolástechnikai termékből több ezer féle kapható? (És akkor még a bútorról, szőnyegről és egyéb dekor-elemekről nem is beszéltünk.) Felvállaljuk-e, hogy megkeressük a legmegfelelőbbet? Ráérünk-e, hogy végigjárjuk az összes szaküzletet? A lakberendező dolga, hogy ezt megtegye helyettünk, illetve ismerete és tapasztalatai alapján ajánljon nekünk megfelelő szaküzleteket. Nem kell betegeket lemondani, a munkát korábban abbahagyni, vagy hétvégédet idegölő parkoló kereséssel és a lakberendezési áruházakban tolongással tölteni. Bízzuk rá nyugodtan a feladatot a szakértőre.
 4. Kapcsolatrendszer
  Minden terv csak annyit ér, mint amennyi megvalósul belőle. A legszebben megtervezett konyhabútor, vagy beépített szekrény is katasztrofálisan nézhet ki, ha nem szakértő kezek építik. Egy jó kapcsolat milliókat érhet – szokták mondani. A lakberendező saját kipróbált kapcsolatrendszere révén ismeri a jó és megbízható szakembereket, így ebben is tanácsadónk lehet.
 5. Segítség a döntésekben
  Talán tapasztalta már, milyen nehéz választani egy 50 oldalas menüből az étteremben. Ilyenkor jön jól egy megbízható pincér, aki segít, nem igaz? A lakberendező ehhez hasonlóan segíthet a formák, színek, textúrák és méretek szövevényes rendszeréből kiválasztani a stílusunknak, életvitelünknek legjobban megfelelőt.
 6. Divat vagy kortalanság?
  Biztosan járt már olyan lakásban, amiről első ránézésre megmondható keletkezésének évjárata a bútorok, a berendezés és a használt színek alapján. A lakberendező segíthet a kortalan elegancia létrehozásában, a több évtizeden át lakályos enteriőr kialakításában, hogy vendégeink ne mondhassák meg beköltözésünk évszámát. Ő az aki abban is hasznunkra válik, hogy ne sodorjon el az éppen aktuális divat árja, hogy ne bánjuk meg pár év múlva a ma megvett – és most éppen trendinek kikiáltott – tárgyainkat, bútorainkat. A lakberendező a garancia arra, hogy ne unjuk meg az idei színeket, formákat, hogy lakásunk – irodánk vagy rendelőnk – felvállalható legyen évek múlva is.
 7. Prioritások
  A lakberendező nagy segítségünkre lehet a prioritások felállításában is. Személyes tanácsadónk lehet abban is, hogy hogyan költsük el az átépítésre szánt összeget okosan, valóban értéket vásárolva. Nagy hasznát vesszük egy olyan szakembernek, aki személyes szükségleteinket megismerve segít a költségek lefaragásában ott, ahol lehet. Lakberendezőnk segítő irányítást adhat, hogy éveken át örömmel használható bútorok és tárgyak vegyenek körül.
 8. Irányítás
  Mindig kell egy külső szem, aki végigviszi, felügyeli a teljes folyamatot. Hányszor adta már fel a barkácsolást, mert elakadt egy ponton, nem tudván, hogyan lépjen tovább? Lakberendezőnk tapasztalata ilyenkor is aranyat ér. Ő az, aki segíthet nekünk az összképet szem előtt tartva továbblendíteni a folyamatot. Ne felejtsük el mekkora tapasztalattal rendelkezik, hiszen már mások lakásain is dolgozott (és az is lehet, hogy a mi problémánk nem is újdonság neki). Kérjük hát fel, hogy segítsen.
 9. Várható költségek
  Mibe fog az új (vagy átrendezett) lakásom, rendelőm, vagy irodám kerülni? Jogos a kérdés. A lakberendezővel folytatott konzultáció arra is jó, hogy az átépítés, lakberendezés a mai árak mellett milyen nagyságrendű költséget vonz. Elegendő-e az erre szánt büdzsé, illetve az adott keret mire lesz elég? A lakberendező ebben is jó szolgálatot tehet.
 10. Személyre szabás
  Nincs két egyforma lakás – ezt ugye te is tapasztalta már? Mint ahogy nincs két egyforma ember sem. Ugyanazon négyzetméterből, ugyanazon bútorból mást és mást akarunk kihozni, saját személyes szükségleteink szerint. A lakberendező sem hozza létre kétszer ugyanazt, ám tapasztalata az életmódunk megismerésével párosítva személyre szabottan alakítja ki a lakásunkat. Olyant, ami személyes, és csak ránk, illetve családunkra jellemző, és általában olcsóbban és gyorsabban megvalósítható, mintha magunk vágtunk volna bele egyedül. Ezért pedig már igazán megéri, hogy lakberendezőt fogadjunk fel, igaz?

+1 De, biztos hogy jobb, mintha egyedül csinálnám?
Bár biztos lehetne még több érvet is találni, az előző 10 ok már eléggé meggyőző ahhoz, hogy lakberendezővel dolgoztassunk. Ha pedig elhatároztuk magunkat, akkor üljünk le a tervezővel beszélgetni és meséljük el neki elképzeléseinket leendő lakásunkról. Mondjunk el neki mindent életvitelünkről, a lakberendezésre szánt pénzösszegről is. Ez utóbbi nagy segítséget jelenthet a lakberendezőnek, és elkerülhetővé teszi az esetleges későbbi csalódásokat mindkét fél részéről. Mielőtt a tervet kérnénk, nekünk kell mesélnünk magunkról!

Az életmód és a pénzügyi keret ismerete nélkül nincs az a tervező, aki segíteni tudna. Olyan ez, mint az orvosnál: ha a páciens nem meséli el „mije fáj”, nincs az a csodadoktor, aki ránézésre meggyógyítaná.

Ám, ha jó az összhang, az eredmény – a csodaszép otthon – mindenkit lenyűgöz! Ezért pedig már érdemes egy lakberendezőt fogadni, ugye?

Categories: