Trend 2013 – Az idei év PANTONE színei

Mint minden évben, 2012 februárjában is kihírdették a PANTONE colors 2013-ra szánt lakberendezői színpalettáját. Ezt mutatjuk most be röviden:

Connoisseur
Az első paletta a Pantone 2013-as ajánlatában, a „Connoisseur”, ami hűvös és neutrális színekkel operál, az alyssum (mézvirág) fehér, bükkfadió zöld, amik kontrasztos párokat kaptak a lilák, rózsaszínek és mély mahagóni színek képében. A kiegészítők a pezsgőszín és ezüst. A paletta elegáns európaias életérzést kíván sugallni – még a tengeren túlon is – amiben a texturák is fontos szerepet kapnak. A mélyebb színek (semleges és csoki-árnyalatok) ellensúlyozzák a pinket, amitől már nem gyermeki, hanem határozottan felnőttes lesz az ezekkel berendezett enteriőr.

Glamour
A „Glamour” paletta felidézi az art-deco korszakot, de kicsit továbbvíve azt.
Főbb színei:
Rio-vörös, Monakó-kék, Szteptánc-cipő fekete, Csincsilla, Éteri szürke, Holdköd, és Jasper kacsazöld (már a nevek is költőiek, nem igaz?). Mélyebb, komorabb színek, kevésbé fényvisszaverők, de ettől még nagyon szépek – és elegánsak.

New Old School
A „New Old School” hasonlkó a Glamour-színskálához, ám itt a semlegesek helyét sokkal méyebb, nagyobb színtelítettségű árnyalatok foglalják el.
A színek:
Szalag-vörös, Világos fehér, Szóda-kék, Tengerészkék, Zöld, és Ultramarin zöld – kissé katonásra sikeredett paletta, de nagyon is működik.

Rugged Individuals
Ennek a palettának a színeit a lemenő napfény és annak tengerfelszínen való visszatükröződése ihlette. A színek kiegészítőkért kiáltanak, méghozzá rusztikusabb, organikus dolgokért (pl. kopott bőr, esőáztatta fa). A paletta egyes színei itt is költői neveket kaptak:
Sült alma, Kecske-szürke, Préri-homok, Csíkos mókus – és mindennek mégis a tengerparti naplementét kellene megidéznie.

Comics
A „képregény” nevű palettára nézve szinte megjön az ember étvágya, olyan szép fűszeresek a színárnyalatok. A hatás nem is marad el, kényelmes és lefegyverző. Itt-ott feltűnik egy váratlan szín is, a képregények egyszerűségét idézve.
Az egyes színek:
Fűszeres korall, Brandy-be áztatott dinnye, Fahéjas alma, Poros rózsaszín, Égetett agyag, melyek kellemes kontrasztot adnak a Zöld banánnal. A 2012-es paletta kissé lehalkított változata.

Footprint
„Lábnyomok”, de csak a megnevezés szerint – ugyanis annyira vibráló, élénk és eleven, szinte törzsi színek, hogy némi bátorság nem árt mielőtt nekifogunk hasznbálatuknak. Ebben a palettában lapul a 2013-as év fő színe a „Mandarin tangó” is.
A színskála részletei:
Mandarin Tango, Pávakék, Tüzes pink Flambé, Napelemes sárga, Oázis – csak a bátrabbaknak, és fiatalabb közönségnek…

Sojourn
A „Sojourn” paletta neve szerint tartózkodó, ám erőteljes kombinációja a fukszia és oliva színeknek, de sokkal rózsásabb, olyan gyűszűvirág féle árnyalatokkal, a lilás árnyalat a szilvát idézi. Mélyebb, elgondolkodtatóbb, felnőttesebb – és talán időt állóbb. Amíg az előző a fiatalok, ez a színsor inkább az idősebb (de legalább már érett középkorú) személyek lakásainak színvilágát adja kezünkbe – csodás összhangzatban.

Surface Treatments
A „Surface Treatments” neve szó szerint felületi kezelést jelent. Ez a paletta az óceán és tengerkék színeket párosítja a vihart idéző árnyalatokkal (hasonlóan a Benjamin Moore festékcég 2013-as színeihez).
Szinei:
A Tornádó szürke, és Bronzérem barna kiváóan illik a tengerkék és ezüstös árnyalatokhoz – mélyek, komplexek, vonzóak, kiforrottak (és eléggé „pasis” színek).
Legénylakásokba el sem lehetne képzelni elegánsabbat. Uraim, indulhat a hódítás…?

Out of the Ordinary
A színskála neve mindent elárul: „Out of the Ordinary” (vagyis a szokásostól eltérő), és tényleg.
Nem egy szégyenlős paletta. Akik be merik vállalni a fiatalos lila-narancs-világoskék kombinációt, azok jó helyen járnak.
A színek:
Bonnie kék, Sütőtök püré, Csokoládé Truffle, Világos lila, és Rózsabimbó.

Nos, ezek a Pantone színszakértői szerint összeállított és meghírdetett színpaletták, és, ha valaki arra kíváncsi, hogyan nézhetnek ki „élesben” – vagyis az enteriőrökbe betervezve -, mutatok egy pár példát. Ez lesz a színekből és formákból, ha szakavatott enteriőr-tervező veszi kezelésbe a lakást:

A 2013-as lakberendezési trend fő színe a smaragdzöld, az „Emerald”.

További infó:
http://redoitdesign.wordpress.com/2012/03/20/pantone-2013-home-interiors-color-trends-fantasies-realities-all-9-palettes/

Categories: