Átépítés, felújítás – Remodelling

Új év, új trendek. Ezúttal azonban nem a színek és formák világába tekintünk előre. A CBS MoneyWatch.com honlapon közzé tették a 2011-re várható amerikai lakásfelújítási trendeket.

Újabb lakásvásárlási és átépítési hullám várható. Legalábbis ezt jelzik előre az amerikai marketingesek és közgazdasági jósok – az USÁ-ra. Az amerikai National Association of the Remodeling Industry (NARI) készített nemrég egy felmérést, amiből az jött ki, hogy az emberek zöme nem mer nagyobb projektekbe vágni a gazdasági helyzet miatt. Ám, mivel valamit kezdeni akar jelenlegi ingatlanával, most inkább a kisebb átalakítások, addíciók ideje jött el. Ez csupa olyasmi, ami az ingatlan értékét és kényelmét növeli, ám – a jobb időkre várva – a nagyobb átépítésekig megteszi.

Nézzük mit gondoltak az amerikaiak a 12 legfontosabb kis lépésnek:

 1. Spórolj a pénzzel:
  Alakítsd át a fürdőszobádat. Az öregedő csempe olyan ósdinak tűnik? Hé, már 2011-et írunk, ha már úgysem tudsz továbbköltözni, akkor ideje felújítani. Dennis D. Gehman, a Gehman Custom Remodeling cég főnöke szerint: „A fürdőszobák felújítása a leggyakoribb kérés mostanában. Egy fürdő felfrissítése kevesebbe kerül, mint a konyha átalakítása, vagy egy hozzáépítés a nappalihoz. Nálunk Amerikában egy családi házhoz több fürdőszoba is tartozik, úgyhogy mindog van legalább egy, ami felfrissíthető.”
 2. Van, amit muszáj:
  Ahelyett, hogy komoly átépítésbe fognának, az amerikaiak is inkább belül csinosítják lakásukat. A házon belül is van számos olyan pont, ami kijavítható, továbbfejleszthető. Az ilyen projektek közé tartozik az ajtó- vagy ablakcsere (jobbra, modernebbre, és kevésbé huzatosabbra), vagy a tető átcserepezése, esetleg az ereszcsatorna felújítása.

Mitch Speck, a Specktacular Home Remodeling cég képviselője szerint: „Az emberek olyasmit végeznek most el a házon, amit „kell” inkább, mint amit „szeretnének”.”

 1. Melegíts fel a lakásod.
  Melegebb színek és csempék jönnek vissza a divatba. Az emberek kezdenek elfordulni a minimalista, hófehér dizájntól, és fordulnak a melegebb, föld tónusok felé. A trend azonban még nem a rusztikus, hanem a földhöz ragadt és modern design keveréke.

Judy Mozen, af Handcrafted Homes Inc. elnöke szerint: „Egyre inkább látszik, ahogy az emberek a kortárs és nyugodt formákra, színekre vágynak. Modernre, de mégsem túl modernre.”

 1. Építs teraszt:
  George Christiansen, a Pequot Remodeling Corporation cégtől azt nyilatkozta, hogy, megbízóik a kertből kanyarítanak le újabb életteret maguknak.
  „Úgy tűnik, az emberek ismét szeretnek kiülni a kertbe, teraszra, deck-re. És egyre többet tartózkodnak a szabad levegőn, ha otthon vannak. Egyre több medencét építettnek a szomszédságban.”
 2. Bízd a munkát kivitelezőre:
  Darius Baker, a D & J Kitchens and Baths Inc. cégtől úgy látja, hogy a vevői tudatosság egyre erősebb.
  „Úgy tűnik, az emberek végre megértették az üzenetet, hogy egy lakberendezőt, kivitelezőt bízzanak meg a projektekkel. Végre csupa olyasmit kérnek és kérdeznek, amit már évek óta javaslunk nekik.”
 3. Fizess készpénzzel:
  Az apróbb felújítások könnyebben fedezhetők a családi pénztárból. Ezekhez nem kell kölcsönt felvenni a banktól, ezért akár cash-sel is fizethetők. Steve Klitsch, a Creative Concepts Remodeling Inc.-től úgy véli, hogy a tulajdonosok zöme jól körülhatárolt büdzsével vág neki a felújításnak.
  Kiváló pénzspórolás, ha csak apróbb dolgokat cserélünk le, vagy javítunk fel, mint például a szekrények fogantyúi, vagy a bútorok kárpitja. Egy-egy szoba átfestésével a nagyobb átépítési projektek elodázhatók.
 4. Nyisd meg a tereket:
  „A nyitott alaprajzú terek és a belső falak olyan divatosak mostanában. Nagyon modernül hatnak.” – mondja Dennis D. Gehman.
  A nyitott terek lehetővé teszik a családoknak, hogy több időt töltsenek egymás társaságában. Ráadásul megnövelik a lakberendezési lehetőségeket is, az életkornak megfelelő aktivitások előtérbe hozásával, és a térrel való játékban.
 5. Itt a bronz-korszak:
  A melegebb tónusok visszatértével megjelentek a rusztikusabb fémek is. Kathy Adams, a J&C Adams Co. Inc. cég képviselője szerint ismét divatosak az olajozott bronzból, antikolt bronzból, vagy koptatott fémbőr álló készülékek és dísztárgyak. És további terjedésükre számíthatunk az elkövetkező években.
 6. Légy természetbarát:
  Bambusz padlók, náddal fedett tetők, és kéreggel burkol falú házak – csupa olyasmi, amit a Dzsungel könyvébe illőnek gondolnánk. Ám ezek egyre népszerűbb alternatívái a beton és tégla alapú építkezésnek. Az amerikai emberek egyre energia-tudatosabbak, és egyre inkább odafigyelnek a környezetre. Számos olyan átépítési projekt zajlott és zajlik mostanában, ahol az energia tudatosabb felhasználásra és megőrzése a fő prioritás.

Kathy Adams szerint: az emberek szeretik az ablakokat. Egyre többet és nagyobbat szeretnének beépíteni házukba, és akkor a szuper energiatakarékos, háromrészes ablakokat választják.

 1. Indusztriális életérzés:
  Amerikában a kilátszó gerendákat nem kell feltétlenül eltűntetni, sőt egyre népszerűbbek. Nem csak a hagyományos fagerendákat, de a betonból vagy vasból lévőket sem kell többé elrejteni.
  Mivel egyre többen dolgoznak otthonról (pl. távmunka, home office), ezért számos esetben az indusztriális hatás egyben cégük imázsát, és komolyságát is növeli.
 2. Adj teret a relaxációnak is:
  Mivel az ingatlanos értéke továbbra sem emelkedik, arra számítanak, hogy legalább még 3 gyenge év következik. Nem meglepő hát, hogy saját meglévő ingatlanjukon olyan felújítási, átalakítási munkákat végeztetnek el az amerikaiak, ami a relaxálást segíti elő. A nyugalmi zónák és terek megszületése tehát nem meglepő.

Judy Mozen szerint egyre több amerikai lakásba kérnek zen-stílusú fürdőszobát. A fürdőszoba szerepe amúgy is egyre jelentősebb. Talán itt a legfontosabb a nyugalom megjelenítése és kifejezése lakberendezői szemmel. A korábbinál nagyobb kádak, zuhanyfülkék építését kérik a megbízók. A zuhany egyébként is nyerni látszik a káddal szemben, itt megjelennek az újdonságok, a gőzfürdő, az ülőkék, a body-spray, és a rain-shower, stb.

 1. Tervezz előre:
  „Egyre több amerikai család gondol előre nyugdíjas éveire.” mondja Jillian Renner, a Golden Rule Remodeling & Architecture, Inc. képviseletében.
  Az ő klienseik, még akkor is, ha még évekre vannak a nyugdíj korhatártól, már előre gondolkoznak. Csupa olyasmit kérnek lakásaikba ami majd megkönnyítheti időskori napjaikat: könnyen nyíló ajtók, kézi zuhany, könnyebben – akár kerekes-székkel is – használható konyhák és fürdőszobák. Még akkor is, ha most még nincs rájuk szükség, jól átgondolt előrelátásnak bizonyulnak – most, amikor még van rá pénzük.

Némelyik pont határozottan Amerikára jellemző, ám nagyon sok közös vonást látok a Magyar lakásokkal, és átépítési szokásakkal. Van azonban még egy pár dolog, amit – talán – ideje megtanulnunk…
Ha a fenti 12 pont bármelyikében segíthetünk, ne habozzon. Hívjon fel bennünket:
mobil: +36/209-411-416

Categories: