Az örök mediterrán

A rusztikus enteriőrök egyik legismertebb hazai képviselője a földközi tenger környékéről származik: ez a mediterrán stílus. S miután sokan és szívesen nyaralunk a Földközi tenger környékén, e stílust szinte észrevétlenül szerettük meg, és hozzuk haza magunkkal lakásainkba…

A mediterrán stílusú lakásbelsőkre jellemző, hogy erős és határozott színeket használ, ám ezek organikus, tiszta színek. Jellemző a vörös, a narancs, a terrakotta, az okker-sárga színek használata kiegészítve tengerkékkel vagy mohazölddel, attól függően, hogy görög, olasz, francia, spanyol, vagy éppen a kissé egzotikusnak ható marokkói (arabos) hangulat megidézése-e a cél. Gyakori a fa és terméskő, illetve az egyszerű, kézzel meszelt falak alkalmazása is.

Az autentikus bútorzat lehetőleg szú rágta, koros fából készül, egyszerű, vagy barokkosan ornamentikusra faragott díszítéssel. A fekete kovácsoltvas is gyakori, a francia bisztrók hangulatát megidézendő.
Jellemző a dús drapériák, függönyök és falikárpitok használata, amit apró mázas, kézzel festett porcelán kiegészítőkkel tehetünk igazán hangulatossá.

A padlócsempével burkolt teraszon terrakotta cserépedényekben virágzó leanderek és egyéb mediterrán növények hozzák be a déli napsütést otthonunkba.

Categories: