Divattal dacoló híres bútorok

A világ talán legismertebb bútora a francia Le Corbusier, Pierre Jeanneret és Charolotte Perriand által 1928-ban tervezett pihenő szék, melyet a bútorvilág egyszerűen csak „A Le Corbusier szék” (The Le Corbusier Chaise Longue) néven emleget. Ez a mára már klasszikus bútor kétségtelenül a XX. század jellemző és meghatározó darabjává vált.

A jellegzetes, dinamikus forma, a pihenéshez igazítható (állítható dőlésszögű) pozíció révén olvasáshoz vagy szunyókáláshoz egyaránt kiváló. A fényesre krómozott, éjfekete bőrrel (vagy fekete-fehér foltos póni-szőrrel) bevont szék határozottan nemes és kortalan design.
Sokan a klasszikus bútorokat kizárólag Európának tulajdonítják, és ez igaz is lehet a Bauhaus mozgalom idején született alkotásokra. Ám az Amerikai Egyesült Államok is kivette részét az „örökzöld”, a divatból soha ki nem menő bútorok létrehozásából.
Ennek legkiválóbb példája Charles Eames pihenő és TV-néző fotelje, a „Lounge Chair” és a hozzá tartozó lábzsámoly, valamint a híres „Noguchi Table”.

Amerika egyik legismertebb bútordarabját a japán származású Isamu Noguchi tervezte 1944-ben. Az általa nemes egyszerűséggel csak „Coffee Table”-nek (kávézó, azaz magyarul dohányzó asztalnak) elnevezett bútor az azóta eltelt 60 év ellenére is dacol az idővel, és a gyorsan múló divat irányzatokkal.
Noguchi saját bevallása szerint ez a bútorterve sikerült a legjobban a számos alkotása közül. A nonfiguratív szoborra hasonlító, mőbius szalagként tekergő láb, és a lekerekített sarkú háromszöget formázó üveglap a későbbi biomorfikus design előhírnöke.

Miközben 1956 nekünk másról maradt emlékezetes, a tengeren túl tombolt a Rock’n’roll láz, és Amerika már az űrbe készült. Azóta klasszikussá vált fotelje megalkotásával Eames-nek nem titkolt célja az akkori kor legmodernebb anyagainak és az amerikaiak maximális kényelemre való törekvésének egyesítése volt. A gőzöléssel hajlított farostlemez és a nemes – baseball kesztyűket idéző tapintású – bőr együttese, máig is érvényes és sokak által azóta is áhitattal vágyott design-t eredményezett. Aki egyszer kipróbálta, nem akar kiszállni belőle…

Alul, a képgalériában további híres és klasszikus bútorokat talál – időrendbe szedve.
(És ha, valamelyik megtetszett, szívesen segítek beszerezni…)

Categories: