az OTTHONOK és KERTEK magazinban megjelent anyagok

OTTHONOK és KERTEK lapszámaiban megjelent írásaim:

Rejtőzködő szépség (Kívül tégla, belül fehér... Mi az?)
2013 augusztus/szeptember

A teljes írás itt olvasható:

Luxus loft az állomáson

2013 június-július

A teljes írás itt olvasható:

Tökéletes egység

2013 április-május

A teljes írás itt olvasható:

2013 októberi szám:

Vág, mint a borotva...
Mark Gillette lakberendezői karrierje 1994-ben indult, s azóta az Egyesült Királyság egyik legelismertebb Interior Designer-e lett – nem véletlenül. Saját otthona tökéletesen bemutatja mindazt, amit Mark a lakberendezésről, a sajátos stílusjegyekről, s a New York-i stílusról gondol.

A tervező lakása Manchester kellős közepén, az Oldham Street-en van, a hol az egykori Burtons Menswear székházból alakítottak ki 19 exkluzív apartmant, egy 2008-as projekt keretében. Alapterülete kb.110 négyzetméter, és két hálószobát, nappalit, étkező/könyvtárat, két fürdőszobát, konyhát, továbbá egy közel 45 négyzetméteres tetőteraszt tartalmaz.
Kezdjük sétánkat mindjárt a nappaliban, amit Mark egy japánosan széthúzható tolóajtóval választotta el az étkezőtől, ami egyben könyvtárként is funkcionál ovális asztalával, zöld székeivel. Az egész tér hűvös eleganciát áraszt. Érdemes megfigyelni, hogy milyen pimaszul – és ismerjük el, nagyon sikeresen – párosította lakberendezőnk a modern kárpitokat a klasszikus bútorokkal, és hogy mennyire nem mindegy, hogy hova ülünk: a hűvös kéket látjuk-e velünk szemben, vagy a meleg óaranyt (persze a kéket itt sem úszhatjuk meg).
Az eredeti parkettát mindenhol megtartották, ám zongora-feketére átfestve. Az óriási, Art Deco ablakok padlótól-mennyezetig érnek, van tehát mit függönyözni. Olyan az egész, mintha valahol Manhattan belvárosi részében lennénk, pedig ez Anglia, méghozzá a kevésbé elegáns része.

A 3,40 x 2,30-as konyha zebránó-borítású bútorai professzionális konyhai berendezéseket rejtenek, és a klasszikus módon, átadóablakkal nyitott az étkező felé. A falon neves festők művei, melyekből a lakás minden helységébe jutott.
Az L-alakú hálószoba tele van finomságokkal. A teljes belmagasságú ablakok a nyugalom – és az elsötétítés – érdekében, szürke színű függönyt kaptak. Mennyezetébe hangszórókat süllyesztettek (ami amúgy az egész lakásra jellemző), és rejtett világítással látták el. A háló egyik zugában egy zebra-mintás fémfotel, mellette az aranyozott bronz konzolon újabb műkincsek. Az ágy körül viszont minden ezüstös, a függönytől a falon függő képig. Semmi nem utal a klasszikus angol stílusra.
Mark Gillette 13-14 éves kora óta gyűjti kincseit, a bolhapiacokkal indult, ám mára eljutott a valódi antik tárgyakig.
„A célom az volt, hogy időtlenséget adjak otthonomnak” – nyilatkozta.
Semmi kétség: sikerült is!

A fő fürdőben eredeti Teak-fa kád, fekete üvegmozaik falburkolat, hófehér Corian mosdó, 3-oldalas tükör – mindegyik önmagában is extrém, ám mi mégis a festményre figyelünk.

2013 decemberi szám:

Mexikói otthon
Nemrég adták át a mexikói PRISMA belsőépítészeti és enteriőr-tervező díjakat. Mi most a 150 m2 feletti kategória nyertesét mutatjuk be:
a „PN 668” elnevezésű épület Lomas de Chapultepec városában, Mexikóban található, és Jurij Zagorin Alazraki (ZD+A Studio) tervei alapján készült.

Az eredeti épületet átépítették, kibővítették, ami lehetőséget adott különleges belsőépítészeti megoldásokra. A koncepció kifejezett része volt a külső tér és a beltér összekapcsolása, amit óriási tolóajtókkal és ablakokkal oldott meg a tervező. Ez szó szerint megnyitotta a falakat, az egyetlen megmaradt falat pedig kiemelték. A nyers (a zsaluzat mintáját megtartott) betonfal és
a konyhát elválasztó (viharvert fával burkolt) pengefal meghatározza a hangulatot. Ami – a textúráknak köszönhetően – teljesen más természetes és mesterséges fényben.
Az alapvetően fehér színű enteriőr padlója öntött epoxigyanta. A fehér gipszkarton falakat a beépített falfülkéket burkoló amerikai tölgy szőkés színe töri meg. A kényelmes kanapék egyike fehér vászonnal, a másik strapabíró bőrrel kárpitozott. A kiegészítőbútorok egyszerűek, az adott hangulathoz illők. A fény átjárja a tereket.

Az emeletre vezető lépcsőt szinte lebegővé teszi a mellette futó fény, aminek éteri hangulatát a zongorán álló csillag fénye (és annak tükröződése) csak fokozza. Az epoxi padlóra lépve olyan, mintha tejen, vagy még inkább porcelánon járnánk. A barna fal és lépcsők, a barna zongoraszék és a borjúbőr ugyanakkor nagyon is e-világi. Nagyon elegáns fókuszpont a birodalmi érdemrend formájú, napocska tükör.
Az óriási, egybenyitott terek és ablakok révén megszűnik a „kint” és „bent” közötti különbség. A rózsaszín sarok modern és retró hangulatú egyszerre. Kiváló ellenpontja a kert zöldjének, ahol a fű folytatása a süppedős szőnyeg.
A hálószoba viszont igazi menedékhely, a nyugalom szigete. Az óriási ablakok ide is behozzák a természetet, – ha beengedjük! Ugyanis a zsalugáteres ablakokkal akár teljesen be is sötétíthetjük a szobát. De minek fosztanánk meg magunkat a kerti tó fényvisszaverődésének mennyezeti játékától?

Minden nyitott, az egész házat átjárja a fény, még a fürdőszobából is kilátni a kertre. Annyira modern, de mégis otthonos és marasztaló. A fa nyugalmat, a fehér tisztaságot sugall, a tágas terektől az ember elengedi magát, teleszívja tüdejét, és igazán OTTHON van. Lehet, hogy nem mindenkinek tetszik, ám akkor is egy, a természettel harmóniában élő, ízig-vérig XXI. századi enteriőr. Egy igazi lakberendezési mestermű.
És mindez, Mexikóból… egy távoli országból, aminek lakberendezéséről alig tudunk!
Épp itt volt az idő, hogy bemutatkozhasson.

2014 februári szám

Az eredeti írás itt olvasható:Share |